niedziela, 26 maja 2013

Węgorz wędzony w cieście francuskim/ Anguille fumée en pâte feuilletée



Składniki:
-1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości
-500g węgorza wędzonego
-1 żółtko
-cytryna
-sos tatarski

Przygotowanie:
Ciasto rozwijamy i kroimy je dzieląc na 6 lub 8 (w zależności od długości ciasta) równych kwadratów. Węgorza obieramy ze skóry, ostrożnie usuwamy ości tak aby ryba za bardzo się nie rozpadła . Rybę dzielimy na równe części i układamy po środku każdego kwadratu ciasta. Następnie zawijamy każdy róg ciasta do środka, tak aby zakryć farsz. Żółtko roztrzepujemy z odrobiną zimnej wody i smarujemy za pomocą pędzelka każdy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na max 10 min, co jakiś czas sprawdzając aby nie zarumieniły się za mocno. Podajemy z ćwiartką cytryny i sosem tatarskim.


a przy okazji inne fotki z dzisiejszego dnia:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz